Wettelijke garantie (tweedehands) auto wijzigt

De zogenaamde wettelijke garantie op een (tweedehands) auto, officieel het conformiteitsvereiste geheten, is per 27 april 2022 verlengd van zes naar twaalf maanden. Overigens geldt dit ook voor andere consumentenproducten.

Volgens dit conformiteitsvereiste mag je, wanneer je een product koopt, verwachten dat je dit normaal kunt gebruiken. In het geval van een tweedehands auto betekent het dat deze moet functioneren zoals je op basis van de bij jou bekende informatie redelijkerwijs mag verwachten. Je vindt het conformiteitsvereiste in artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek.

Wat houdt wettelijke garantie op een tweedehands auto in?
Dit conformiteitsvereiste komt op het volgende neer: in de twaalf maanden dat deze zogenaamde wettelijke garantie op jouw auto zit, ligt bij een defect de bewijslast bij de verkoper. Dit wil zeggen, dat wanneer er een probleem met de auto ontstaat tijdens de eerste twaalf maanden na aankoop, de verkoper moet aantonen dat dit probleem niet aanwezig was op het moment dat de auto verkocht werd. Gaat er na die twaalf maanden iets kapot aan de auto, dan zul jij als koper moeten bewijzen dat dit probleem bij de verkoop al aanwezig was.

Hoe werkt de bewijslast bij wettelijke garantie op je auto?
De koopovereenkomst heeft een belangrijke rol in deze wettelijke garantie op een (tweedehands) auto. Aan de hand van deze overeenkomst, mag de koper volgens de wet aannemen dat de auto op een bepaalde wijze functioneert. Staat er bijvoorbeeld in dat de airconditioning niet werkt of de remblokken bijna aan vervanging toe zijn, dan kan de koper hier later niet op terugkomen. Gaat binnen twaalf maanden iets kapot waarvan de koper mag aannemen dat het gewoon goed functioneert, dan moet de verkoper bewijzen dat dit probleem pas na de koop is ontstaan (bijvoorbeeld door ondeugdelijk gebruik).

Onderzoeksplicht en informatieplicht bij wettelijke garantie auto
Belangrijk onderdeel van de verwachtingen die een koper van een tweedehands auto mag hebben, zijn de onderzoeksplicht en informatieplicht:

Onderzoeksplicht
Dit houdt in dat een koper zelf onderzoek hoort te doen naar de tweedehands auto die hij koopt. Hieronder valt het maken van een proefrit. Ook het doorvragen bij de verkoper naar het functioneren en de onderhoudshistorie van een tweedehands auto is onderdeel van het onderzoeksplicht.

Informatieplicht
Dit houdt in dat de professionele verkoper verplicht is je te informeren over bestaande gebreken waarvan hij op de hoogte is of had moeten zijn.

Let op: een particuliere verkoper heeft deze informatieplicht niet. Koop je een tweedehands auto van een particuliere verkoper, dan word je geacht extra onderzoek te doen, bijvoorbeeld door een aankoopkeuring te laten verrichten.

Klachttermijn bij gebreken tweedehands auto
Nog een voorwaarde van de wettelijke garantie is dat je bij gebreken aan je(tweedehands) auto zo snel mogelijk aan de bel trekt. Wanneer je het euvel ontdekt, heb je twee maanden de tijd om dit schriftelijk te melden bij de verkoper. Doe je dit niet, dan vervalt het recht op deze wettelijke garantie.

Niet alle tweedehands auto’s zijn hetzelfde
Het probleem met deze ‘wettelijke garantie’ is dat niet elke tweedehands auto hetzelfde is. Zo mag je van een occasion van tien jaar met vier ton op de teller niet hetzelfde verwachten als van een twee jaar oude occasion die twintigduizend kilometer heeft gereden. Er wordt daarom ook gekeken naar hoeveel je redelijkerwijs van de auto mag verwachten. Zaken als prijs, bouwjaar, kilometerstand, verkopende partij (dealer of particulier), informatie van de verkoper en informatie op de koopovereenkomst zijn factoren die hierin meespelen.

Aanvullende garantie (tweedehands) auto
Naast deze wettelijke garantie kun je op een (tweedehands) auto nog aanvullende garanties krijgen. Deze zorgen voor meer zekerheid bij de aankoop van een occasion.

We noemen hieronder de twee bekendste garanties.

BOVAG Garantie tweedehands auto
Autobedrijven die aangesloten zijn bij BOVAG, kunnen BOVAG Garantie op een tweedehands auto geven. Dit moet dan wel in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Vraag hier dus naar. De BOVAG Garantie zorgt ervoor dat je binnen de garantietermijn altijd hulp krijgt wanneer je een klacht hebt. Bij gebreken die zich voordoen binnen de garantietermijn worden onderdelen en werkplaatsuren voor herstel vergoed. Dit geldt voor zowel gebreken die bij de koop al aanwezig waren als voor gebreken die bij normaal gebruik tijdens de garantieperiode zijn ontstaan.

Autotrust Garantie
Autotrust Garantie kan bij de koop van een tweedehands auto worden afgesloten voor zes of twaalf maanden. Voorwaarde is dat de auto maximaal twaalf jaar oud is en niet meer dan 200.000 kilometer op de teller heeft. Verkopers kunnen deze garantie Autotrust Garantie kunnen deze garantie aanbieden. Voordeel van deze garantie is, dat je bij elk RDW-erkend autobedrijf terecht kunt in geval van een gebrek. Je hoeft dus niet per se terug naar de verkoper. Dat is met name fijn als je de auto niet in de buurt hebt gekocht.

Bron:
https://www.autotrack.nl/blog/advies/wettelijke-garantie-tweedehands-auto-wijzigt