Politie Oost-Brabant maakt op verzoek van Rechtswinkel Bernheze het “Protocol Vermiste Personen” openbaar.
Vorig jaar, vanaf september 2022, werd de 41 jarige heer L. van der Sluijs uit Ravenstein gedurende 3 ½ maand vermist en uiteindelijk werd zijn levenloos lichaam tot groot verdriet bij de nabestaanden aangetroffen in een bevroren vijver, op slechts 500 meter afstand van zijn woning.
De nabestaanden deden begin oktober 2022 bij politie-eenheid Oost-Brabant aangifte van vermissing. De politie liet hen hierna hopeloos in de steek, door hen onder meer niet te begeleiden / te ondersteunen, vrijwel niet van de broodnodige informatie te voorzien, vragen te beantwoorden, etc.
Ten einde raad zochten de nabestaanden hulp van de vrijwilligers van Rechtswinkel Bernheze. Wij hebben hen dan ook vanaf het moment van vermissing tot nu toe intensief begeleid, gesprekken met de politie gevoerd, gecorrespondeerd met de behandelende Officier van Justitie in Den Bosch, met klachtenbehandelaar(s) en de Hoofdcommissaris van Politie, de heer W. Paulussen Chef van politie-eenheid Oost-Brabant, met wijkagenten, etc.
Wij dienden tegen één van de medewerksters van politie Oost-Brabant, nota bene in de functie; “aandachtsvelder vermiste personen” van het betrokken basisteam (!), zelfs een klacht in te dienen, omdat zij, na slechts één mail van ons, ons te kennen gaf dat wij haar niet meer mochten e-mailen en dat zij niet langer een e-mail van ons over deze kwestie wilde beantwoorden. Deze klacht werd door de eenheidschef van politie Oost-Brabant volledig gegrond verklaard, met excuses. Wij waren nota bene door de nabestaanden schriftelijk gemachtigd! Wij traden – juridisch – volledig in de plaats van de nabestaanden. In feite deelde deze medewerkster hiermee de nabestaanden mede dat zij geen vragen meer van hen wilde beantwoorden… Heeft u het ooit zo zout gegeten?
Pas ná het aantreffen van het levenloze lichaam van de vermiste persoon vond er een gesprek plaats tussen twee wijkagenten, de nabestaanden en een medewerker van de rechtswinkel. Kort daarvoor bleek er plotseling ook nog een “familieagent” te bestaan die zich pas ná het aantreffen van het lichaam – 3 ½ maand te laat – telefonisch bij de nabestaanden meldde, maar zij had geen tijd om nog vóór de begrafenis een gesprek met de nabestaanden aan te gaan en vragen te beantwoorden. In plaats hiervan kwamen twee wijkagenten met de nabestaanden praten. Maar op de vele vragen die zij aan hen stelden wisten ze geen afdoende antwoorden te geven.
Omdat wij het sterke vermoeden hadden dat er toch een soort protocol diende te bestaan op basis waarvan de politie bij vermissing van een persoon – onder deze omstandigheden – dient te opereren, verzochten wij de wijkagenten om een afschrift van of een toelichting op dit protocol. Ook daarop wisten de wijkagenten geen antwoord.
In het kader van de nieuwe wet “Wet Openheid Overheid” dienden wij bij de Hoofdcommissaris een schriftelijk verzoek in om inlichtingen, een eventueel afschrift van dit protocol en waarom dat niet voor het publiek openbaar is. Het is toch in ieders belang om te weten hoe de politie moet handelen in het geval een geliefde van u wordt vermist!?
Zie hierbij het antwoord van de Hoofdcommissaris. Ons verzoek is gehonoreerd en het protocol wordt openbaar gemaakt!
Snelle bestudering van dit “Handelingskader vermiste personen, landelijke procesbeschrijving vermiste personen, d.d. 22 april 2020”, leert ons echter nu al dat dit protocol door politie Oost-Brabant op een groot aantal punten niet is gevolgd. Wij overwegen dan ook óók hiertegen een schriftelijke klacht in te dienen.
Binnenkort vindt er een gesprek plaats met het contactpersoon / de projectleider Vermiste Personen van politie Oost-Brabant. Wellicht dat de uitkomsten van dit gesprek voor de nabestaanden zodanig zijn om verder van het indienen van een klacht af te zien. In dit gesprek kunnen zij in ieder geval – voor het eerst sinds de eerste dag van vermissing, bijna 10 maanden geleden (!) – hun verdriet, frustraties, ongenoegen, teleurstelling, etc. kwijt. Heel belangrijk voor het verder verwerken van hun rouw over het noodlottige verlies van hun dierbare zoon, ex-echtgenoot en vader. Uiteraard hopen de nabestaanden dat de politie van de afschuwelijke ervaringen van de nabestaanden zal leren, zodat een volgende nabestaande van een vermist persoon niet datgene behoeft mee te maken als zij hebben meegemaakt! Dit is dan ook belangrijke reden dat zij instemden met publicatie van deze tragische ervaringen.
Heesch, 18 juli 2023.
Team vrijwilligers Rechtswinkel Bernheze.
Degene die het protocol in PDF wensen: mail ons op: info@rechtswinkel-bernheze.nl