Lezing ‘Wet zorg en dwang’
mr. Mart Kievits, rechtshulpverlener en juridisch medewerker van ‘Rechtswinkel Bernheze’ houdt door het gehele land lezingen over de werking van de ‘Wet zorg en dwang’ (Wzd).
Bestemd voor (levens-)partners, (klein-)kinderen, andere naasten, kennissen, mantelzorgers, ‘vertegenwoordigers’ (bij wilsonbekwaamheid van de zorgbehoeftige), etc. van mensen die thuis of in een (klein- of grootschalige) accommodatie woonachtig zijn, (al dan niet gedwongen) zorg nodig hebben en zelf niet (altijd) goed kunnen beslissen of ze deze willen.
Ook voor anderen, zoals politieambtenaren, die te maken krijgen met cliënten (onder meer mensen met dementie, verstandelijke beperking, gelijkgestelde aandoening) is deze lezing interessant.
Toelichting
Steeds méér mensen worden afhankelijk van zorg, maar kunnen hierover niet altijd zélf beslissingen nemen (cliënten): zij kunnen dan onder de rechtsbescherming van de Wzd komen te vallen. Belangrijke beslissingen over hun zorg kúnnen dan (ondanks hun ‘verzet’) door anderen worden genomen. Cliënten kunnen vrijwillig kiezen voor Wzd-zorg, maar onder omstandigheden óók worden gedwongen. Dit kan in een thuissituatie, in een verpleeghuis, in een speciale woongroep, etc. of op een speciale afdeling van een ziekenhuis, maar ook tijdens behandeling door een huisarts, tandarts, etc. Een belangrijk beginsel van de Wzd is: ‘Zorg volgt client’.
Dit betreft cliënten met een vorm van dementie, verstandelijke beperking of met een ‘gelijkgestelde ziekte / aandoening’, zoals: het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington en niet-aangeboren hersenletsel (NAH, bijvoorbeeld na een ongeluk).
In deze lezing komt – onder meer – aan de orde:
Is naleving van de Wzd wel altijd in overeenstemming met ‘goede zorg’, wat betekent dit voor zorgmedewerkers, welke regels gelden mbt ‘onvrijwillige (gedwongen) zorg, wanneer en wáár is de Wzd van toepassing, wat verstaat de Wzd onder ‘zorg’, wat zijn de doelstellingen van de Wzd, wat / wanneer is sprake van vrijwillige / onvrijwillige zorg, wanneer is iemand niet meer ‘wilsbekwaam’, wat zijn de rechten van cliënten / hun vertegenwoordiger, wie, wanneer en welke beslissingen worden namens cliënten genomen, wat zijn de verplichtingen van de zorgverantwoordelijke, de zorgverlener, de diverse functionarissen, bijv. de ‘Cliënten Vertrouwens Persoon Wzd’, de Wzd-functionaris, wat is een ‘stappenplan, een ‘zorgplan’, een rechterlijke machtiging (RM), een ‘inbewaringstelling’ (IBS), etc.
De lezing gaat óók over het in de praktijk vaak voorkomend spanningsveld tussen ‘naleving van de wet’ en het ‘verlenen van goede zorg’: vaak een spagaat voor zorgmedewerkers.
Tijdens de lezing ontkomen de sprekers er niet aan om het niet over juridische regels te hebben, maar zij doen hun best om het ook voor niet juridische geschoolden een interessante avond te maken.
Belangstellend?
Mail ons: info@rechtswinkel-bernheze.nl