De “KOUDE DOUCHE PRIJS”, mei 2024 gaat naar: Woningbouwcorporatie M O O I L A N D te Grave

Op de website van Mooiland staat – onder meer – te lezen:

‘Als woningcorporatie huisvesten wij ruim 50.000 mensen in 22.000 woningen. We bieden een fijn, betaalbaar en duurzaam thuis aan iedereen die dat nodig heeft.
Leef of werk je in één van de steden en dorpen waar wij actief zijn?
We hebben oog voor je en werken met je samen.

Wij geven thuis

Mooiland geeft thuis door een betaalbaar, kwalitatief goed en duurzaam thuis te bieden aan mensen die daarin niet zelf kunnen voorzien.

Mooiland is een corporatie die herkenbaar, aanspreekbaar en bereikbaar is voor bewoners en samenwerkingspartners.

Een corporatie die weet wat er speelt, met oog voor sociale vraagstukken en voor prettig wonen in de wijk.

We staan hier klaar voor mensen met lagere inkomens of voor mensen met een bijzondere woonvraag.

We zijn herkenbaar en goed aanspreekbaar in de wijk.

Onze waarden

Bij Mooiland maken we onze ambities op verschillende manieren waar.

Attent
Wij zijn attent en denken mee bij de wensen en behoeften van onze bewoners en collega’s.

Wij behandelen iedereen gelijkwaardig en met respect. Als er iets speelt, dan luisteren we écht en denken mee in oplossingen.’

Wij gebruiken ons verstand en durven van regels en procedures af te wijken. Wij kunnen dat altijd uitleggen.

MAAR NU….DE PRAKTIJK…
Een echtpaar, beiden boven de 70 jaar oud, dat al vele tientallen jaren van Mooiland huurt wilde al vele jaren lang dolgraag een andere, méér geschikte woning, gelet op hun leeftijd en hun fysieke problemen. Beiden zijn aangewezen op een scootmobiel.

SCOOTMOBIELS
Vorig jaar kregen zij – na vele jaren wachten –  van Mooiland eindelijk een appartement toegewezen (sociale huur): voor dit echtpaar een droom die uitkwam, gelijkvloers, dichtbij de voorzieningen, winkels, hartje Heesch, etc. Een lang gekoesterde droom kwam voor hen uit.

HUUROVEREENKOMST
Er kwam tussen hen en Mooiland een huurovereenkomst tot stand, zij ontvingen hiervan van Mooiland een schriftelijke bevestiging, felicitaties, etc., en konden de sleutels komen ophalen. Beiden waren dolblij.

ONTBINDING PER TELEFOONTJE
Maar, binnen één week kregen zij van een medewerker / nota bene een klusjesman (!) van Mooiland een enkel telefoontje: de overeengekomen huurovereenkomst werd tijdens dit telefoontje doodleuk ‘ontbonden’. Dit, echter, volkomen in strijd met de wet: wettelijke huurbescherming van de huurder.

Reden: beide inwoners hadden en waren afhankelijk van een scootmobiel en hiervoor was buiten de woning (nog) geen voorziening, geen schuurtje, afdakje, of iets dergelijks waarin deze – buiten de woning – konden worden gestald. De woning zelf was hiervoor te klein. In de gemeenschappelijke ruimten zou ook geen plaats zijn en – zoals Mooiland stelt – in strijd met brandvoorschriften.

ADVIES
Het echtpaar kwam bij onze rechtswinkel om advies. Wij schreven Mooiland vele malen dat een huurovereenkomst niet zomaar telefonisch kon worden ontbonden, en al helemaal niet door een klusjesman (…): daar is namelijk wettelijk een uitspraak van de kantonrechter voor vereist.

Mooiland stelde dat er buiten het appartement geen voorziening voor de scootmobiels te bouwen zou zijn. Een reeds bestaande fietsenstalling kon niet worden vergroot, etc.

Had men dit niet vóór het toezeggen van de woning en de totstandkoming van de huurovereenkomst kunnen bedenken?! Hier is toch géén sprake van ‘meedenken’ door Mooiland!

De wettelijke regels ter zake ontbinding? Die lapte Mooiland aan haar laars…

In strijd met hun eigen waarden…
Los van het aan de laars lappen van de wettelijke huurbescherming van huurders, het negeren van de wet, immers,  overeenkomsten moeten door beide partijen worden nagekomen, huurbescherming, etc. bleek Mooiland óók geen enkel oog te hebben voor dit steeds vaker voorkomend maatschappelijk / sociaal vraagstuk, in ieder geval niet voor de noden van dit echtpaar.

Want, méér en méér oudere mensen zijn namelijk aangewezen op een scootmobiel, wen eraan Mooiland!!

Mooiland handelde in deze in strijd met hun eigen waarden, genoemd op hun website, namelijk; gaf niet thuis, toonde zich niet attent, bleek geen rekening te houden met de wensen en behoeften van deze inwoners en wenste ook niet van de regels af te wijken: terwijl ze wel op haar website van de daken schreeuwt dat ze dat durft!? Er speelde hier iets, maar Mooiland luisterde écht niet en dacht niet mee in oplossingen: ze zag alleen problemen…

Wij boden Mooiland de mogelijkheid om te reageren op ons voorgenomen besluit om haar de ‘Koude Douche Prijs’, mei 2024 uit te reiken, maar daar wenste men geen gebruik van te maken.

De “KOUDE DOUCHE PRIJS”, mei 2024 gaat dan ook naar:

Woningbouwcorporatie Mooiland te Grave.
Gefeliciteerd!

Heesch, 11 mei 2024.

mr. M.J.M. (Mart) Kievits
Rechtshulpverlener – juridisch medewerker Rechtswinkel Bernheze.