Blog concurrentiebedingen
Wij maken het vaak mee bij de Rechtswinkel. Mensen die binnen lopen met een arbeidscontract onder hun arm met daarin een concurrentiebeding. Maar wist u dat lang niet alle concurrentiebedingen geldig zijn. In deze blog leg ik u uit wat een concurrentiebeding inhoudt en waar u op moet letten.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding, ook wel een relatiebeding of non-concurrentiebeding genoemd, is een afspraak tussen de werknemer en de werkgever. De afspraak bevat meestal een verbod voor de werknemer om na het einde van zijn contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of, ingeval de werknemer een eigen bedrijf wilt starten, als ondernemer. In het arbeidscontract staat vaak dat indien de werknemer zich niet aan het concurrentiebeding houdt de werknemer een boete moet betalen, een zogenoemd ‘boetebeding’.
Een concurrentiebeding kan gaan om beperkingen voor:
- Het soort werk (bijvoorbeeld niet hetzelfde werk bij de nieuwe werkgever);
- Het gebied (bijvoorbeeld binnen X aantal kilometers niet hetzelfde werk);
- De nieuwe werkgever (bijvoorbeeld niet bij de concurrent);
- De periode (bijvoorbeeld niet binnen x aantal jaar bij de concurrent of een zelf als ondernemer).
Maar wist u dat lang niet al deze concurrentiebedingingen geldig zijn. Sommige concurrentiebedingen zijn nietig en zullen door een (kanton)rechter zo van tafel worden geveegd.
Tijdelijk contract?
Heeft u een tijdelijk contract? Uw werkgever mag geen concurrentiebeding op nemen bij een tijdelijk contract. Er is één uitzondering indien sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. De werkgever moet dan ook uitgebreid motiveren wat deze zwaarwegende bedrijfsbelangen inhouden en waarom een concurrentiebeding noodzakelijk is. Hier moet niet te licht over worden gedacht. Zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn ook echt ZWAARwegende belangen. Bijvoorbeeld die specifieke werknemer geschikt over hele specialistische kennis of gevoelige informatie.
Vast contract?
Ook voor vaste contracten zijn er beperkingen. De eis van zwaarwegende bedrijfsbelangen geldt (nog) niet. (Deze eis komt wel in het nieuwe wetsvoorstel.)
De beperkingen:
- Het beding moet duidelijk begrensd De volgende dingen moeten er minimaal in staan: de duur, het geografische bereik en welke werkzaamheden onder het beding vallen.
- Het ding mag niet onredelijk bezwarend zijn voor de werknemer. Daarmee wordt bedoeld dat het u niet onmogelijk gemaakt mag worden om ander werk te vinden. Het gebied mag niet onevenredig groot zijn en de looptijd mag niet onevenredig lang zijn. In de praktijk is de maximaal tegenstaande looptijd vaak 2 jaar.
- De werkgever moet enig belang hebben bij het concurrentiebeding. Indien de werkgever geen of slechts een heel gering belang heeft, dan kan de werkgever geen beroep doen op het beding.
De rechter maakt altijd een belangenafweging. De werknemer mag door het concurrentiebeding niet onbillijk in zijn belangen worden benadeeld. Indien dit wel het geval is kan de rechter het gehele beding nietig verklaren of een deel van het beding aanpassen.
Nieuwe wetgeving in opkomst
De overheid komt met steeds strengere regels omtrent concurrentiebedingen. Er zijn plannen om de regels nog verder aan te scherpen.
Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: ,,Een concurrentiebeding kan nodig zijn om bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen of zakelijke relaties te beschermen. Maar we zien nu dat er in contracten steeds vaker standaard een concurrentiebeding staat, terwijl daar geen goede reden voor is. Dat is onnodig beperkend voor werknemers en hindert de doorstroom op de arbeidsmarkt. Daarom gaan we de regels voor het concurrentiebeding hervormen.”
De minister is van bezig met een wetsvoorstel. De eis van zwaarwichtige bedrijfsbelangen gaat ook gelden voor contracten van onbepaalde tijd. Daarnaast wordt uitgewerkt dat de werkgever een vergoeding moet betalen aan de werknemer indien de werkgever zich aan het concurrentiebeding houdt. De vergoeding wordt een wettelijk bepaald percentage van het laatstverdiende salaris. Het idee hierachter is dat werkgever goed nadenken voordat ze een concurrentiebeding opnemen en inroepen.
Let op: dit is slechts een wetsvoorstel. De Eerste en Tweede kamer moeten het voorstel nog aannemen.
Twijfelt u of uw concurrentiebeding nietig is? Kom gerust bij ons langs en wij kijken graag met u mee. U kunt enkele dinsdag tussen half 8 en half 9 binnen wandelen in de Pas. Zonder afspraak!
Lonne van den Broek
Juridisch medewerker
Rechtswinkel Bernheze
Iedere dinsdagavond inloop voor inwoners tussen 19.30 – 20.30 uur
CC De Pas te Heesch