Kille aanpak klachten en onbereikbaarheid bij Woningcorporatie Mooiland wekt irritatie: ‘Pak toch die telefoon op’

https://www.bd.nl/bernheze/kille-aanpak-klachten-en-onbereikbaarheid-bij-woningcoporatie-wekt-irritatie-pak-toch-die-telefoon-op~a9954b49/?cb=977d474d6b4ac4f4e99fa60a56aacc4c&auth_rd=1&fbclid=IwAR0KfHPhkqLH-qmXMvIOnRIOSgrzU2K0avy1QYIy7-NjC2JBjRHiBJMGnxQ

BERNHEZE – Huurders van woningcorporatie Mooiland klagen over onopgeloste klachten, het afschuiven van verantwoordelijkheid en een klachtencoördinator die enkel per mail reageert. Ze zoeken hulp bij Rechtswinkel Bernheze. Waarom schiet de dienstverlening van de woningcorporatie zo tekort?

Lemmia Laaroussi 02-02-24, 13:54 Laatste update: 05-02-24, 17:52

,,Het is het klassieke voorbeeld van instanties die zich verschuilen achter regels en procedures. De mens zien ze haast niet meer. Het bekendste voorbeeld is de toeslagenaffaire”, verzucht Mart Kievits, oprichter en jurist bij Rechtswinkel Bernheze. Ze behandelen op dit moment 34 onopgeloste klachten van huurders, voornamelijk uit Heesch, over woningcorporatie Mooiland.

Klagers zijn gefrustreerd omdat ze geen adequaat antwoord krijgen van de klachtencoördinator die telefonisch onbereikbaar is en alleen via mail reageert.

Kievits: ,,Pak toch die telefoon op en haal de angel uit het probleem voordat het escaleert.”

De woningcorporatie verhuurt woningen verspreid over Nederland en is eigenaar van de grootste woningvoorraad in Bernheze. Huurders zien zich genoodzaakt door de afstandelijke opstelling van Mooiland – die vaker tegenover hun huurders staat – niet anders dan de hulp van de rechtswinkel inschakelen.

Echtpaar dubbel gedupeerd

,,Dit betreft vaak mensen die zich geen huurrechtsadvocaat kunnen veroorloven, aangezien dat al snel 220 euro per uur kost”, legt hij uit. ,,Pas na dreiging van een rechtszaak verhelpt Mooiland sommige klachten, maar lang niet allemaal.”

Veruit de meeste klachten gaan over grote lekkages waarvoor huurders onterecht verantwoordelijk worden gehouden, zoals in riolering onder het huis of in daken. Andere veelgehoorde klacht gaat over de overlast van vier duivenmelkers in Bernheze met duizenden duiven die alles onder schijten en de buurt tureluurs maken met het constante geroekoe.

Waarom is er voor de huidige bewoner met scootmobiel wel een voorziening getroffen en kan dat voor dit stel niet?

Mart Kievits, jurist

,,Een schrijnend geval is een echtpaar uit Heesch. Vanwege hun gezondheid willen ze een aangepaste woning. Mooiland wees ze een huis toe, maar hief de huurovereenkomst plots eenzijdig op omdat ze allebei een scootmobiel hebben. Die mogen vanwege de brandveiligheid niet in de berging worden gestald”, vertelt Kievits.

,,Dat begrijp ik nog wel, maar waarom is er voor de huidige bewoner met scootmobiel wel een voorziening getroffen en kan dat voor dit stel niet?”, vraagt hij zich af. ,,En ze zijn dubbel gedupeerd. Op het huurdersportaal kunnen ze niet naar een andere woning zoeken omdat ze recent een woning toegewezen hebben gekregen. Dit is toch puur ‘Kafka’.

Van het kastje naar de muur

Wat huurders vooral missen bij Mooiland is een luisterend oor. Gewoon een mens van vlees en bloed aan de telefoon krijgen die meedenkt en hun klacht serieus neemt. In gesprekken met Carly Jansen, de bestuurder bij Mooiland en een klachtencoördinator werd beterschap beloofd.

Wij vinden het heel vervelend als bewoners het gevoel hebben dat wij de klachten niet serieus nemen

Mooiland

Helaas vertrok laatstgenoemde en de nieuwe klachtenbehandelaar reageert enkel via mail of worden klagers van het kastje naar de muur gestuurd. ’Wij vinden het heel vervelend als bewoners het gevoel hebben dat wij de klachten niet serieus nemen’, reageert Mooiland op vragen van het Brabants Dagblad. De corporatie zegt juist wel persoonlijk contact met bewoners te willen om samen te kijken naar oplossingen voor hun klachten.

Mooiland erkent dat eind 2023 de tijdelijk extern ingehuurde klachtenbehandelaar niet altijd in lijn met gemaakte afspraken handelde. ’We hebben nieuwe stappen gezet en investeren veel in een klachtenteam om achterstanden zo snel mogelijk op te lossen. Het is wel fijn als bewoners hun klacht direct bij ons melden. Soms melden ze zich eerst bij de rechtswinkel, terwijl bij ons niks bekend is.’