INSPREEKRECHT VOOR BURGERS IN BERNHEZE….EEN KLUCHT?

Bernheze kent een vorm van inspraak voor burgers, namelijk het ‘inspreekrecht’ voor burgers.

Echter, onze gemeenteraad heeft in 2016 bepaald, dat burgers alleen mogen inspreken;

1) vóóraf gaand aan vergaderingen van raadsadviescommissies,

2) echter alleen met betrekking tot geagendeerde onderwerpen en

3) dus niet zelf een onderwerp op de vergaderingsagenda kunnen plaatsen.

Hoe spijtig dan ook, als inwoner heb je dus geen algemeen, zoals vele andere gemeenten in Nederland, maar een ingeperkt spreekrecht. Niet ten overstaan van onze gemeenteraad, onze gekozen vertegenwoordigers, maar slechts voor een raadscommissie.

Die commissie bestaat echter deels uit mensen die niet door ons zijn gekozen: een commissie is niet het hoofd van onze gemeente, de voltallige gemeenteraad wél.

TEGEN INSPREEKRECHT VÓÓR RAADSVERGADERING
Laatst hoorde ik diverse gemeenteraadsleden vertellen dat ze tegen het inspreek-recht vóór raadsvergaderingen zijn, en al helemaal niet met betrekking tot onderwerpen die niet op de vergaderagenda staan.

Dan bepalen zij de vergaderagenda, dat willen we niet,” was het argument.

Maar, wat is er op tégen dat onze vertegenwoordigers in de raad direct van onze burgers te horen krijgen wat er onder

hen speelt? Waarom niet een paar minuten vóór een vergadering even aanhoren welke zorgen er leven, welke wensen er zijn? Waarom kiezers niet even de mogelijkheid geven de gekozenen toe te spreken? Waarom hen niet het gevoel (terug-)geven dat ze serieus genomen worden? Waarom zoveel weerstand vanuit de raad?

VERGUNNINGVRIJE MANTELZORGWONING
September 2022, ruim anderhalf geleden (!), vroeg een bewoner van een woonwagenlocatie in Bernheze ons, team vrijwilligers van Rechtswinkel Bernheze, waarom ‘gewone’ / ‘reguliere’ burgers vergunningsvrij een mantelzorgwoning op hun grond / kavel mochten bouwen, om hun zorgbehoevende naaste(n) te kunnen verzorgen, maar een woonwagenbewoner niet.

Ook zij hebben naasten die mantelzorg dicht bij huis dringend nodig kunnen hebben: vanwaar dat verschil in behandeling? Woonwagen bewoners / reizigers zijn net zo goed onze bewoners!

Hierop schreef ik het college van B&W van Bernheze aan en stelde deze vraag: er volgde daarop een maandenlang durend indrukwekkende stroom e-mails en brieven over en weer, maar ik kreeg helaas geen bevredigend antwoord.

GESPREK MET DE WETHOUDER
Op 5 april 2023 had ik hierover een gesprek met de verantwoordelijk wethouder, die mij aangaf dat ik een goed punt had, maar dat hij met betrekking tot deze kwestie (mede) afhankelijk was van het nog te ontwikkelen ‘woonwagen-beleid’, dat in samenwerking met de ons omringende gemeenten tot stand dient te komen. Bernheze blijkt ook op dit beleidsterrein niet autonoom.

Vervolgens volgde maandenlang weer niets: verschillende malen herinnerde ik het college eraan dat er kennelijk nog steeds geen woonwagenbeleid tot stand is gekomen.

Tien maanden lang stuurde ik de ene na de andere herinnering naar het college, met de vraag hoe het staat met dat woonwagen-beleid: dat was er nog niet…”maar we zijn verder dan je denkt…,” luidde het antwoord.

VERZOEK SPREEKRECHT
Op 1 februari dit jaar, we zijn dan 16 maanden verder (!), verzocht ik de wethouder om gebruik te mogen maken van mijn spreekrecht voor burgers. Het antwoord hierop luidde:

Beste heer Kievits,

Bedankt voor uw bericht. Hierbij mijn reactie op uw verzoek.

Meespreken tijdens de commissievergadering

Helaas is het niet mogelijk om op woensdag 21 februari tijdens de commissie Ruimtelijke Zaken mee te spreken over het onderwerp ‘woonwagenbeleid’. 

Reden hiervoor is dat meesprekers tijdens een commissievergadering alléén het woord kunnen voeren over onderwerpen die geagendeerd zijn. Het woonwagen-beleid staat op 21 februari niet op de agenda. Het reglement van orde voor de gemeenteraadsvergaderingen en de commissieverordening vindt u via de volgende link: verordeningen-en-beleidsnota’s en dan onder ‘Bestuur en recht’.

Wat kan er wel?

U kunt een brief sturen naar de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering wordt de lijst van ingekomen stukken besproken. De raad beslist hoe en door wie de ingekomen stukken worden behandeld. Fracties kunnen verzoeken om een ingezonden brief in een commissie te bespreken. Als een fractie vraagt om agendering van deze brief tijdens een commissievergadering, dan wordt de briefschrijver hierover geïnformeerd en kan deze tijdens die betreffende commissievergadering gebruik maken van het spreekrecht. Insturen van een brief aan de gemeenteraad kan per email via griffie@bernheze.org, maar uiteraard ook per post via het onderstaande adres en ter attentie van de gemeenteraad.

(…)

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,

Xxxx
Raadsadviseur”

Het woonwagenbeleid stond niet op de agenda van de betreffende commissievergadering: dus voor mij nog geen spreek-recht…

Maar…de aanhouder wint…

BRIEF AAN DE GEHELE RAAD EN HET COLLEGE
Dus verzocht ik per schrijven van 3 februa-ri jl. de gehele gemeenteraad, zelfs alle afzonderlijke / individuele raadsleden (!) en het voltallig college van B&W om gebruik te mogen maken van mijn spreek-recht over het onderwerp ‘woonwagen-beleid en Mantelzorgwoningen voor woonwagenbewoners’ en mijn verzoek op de agenda van de raadsvergadering van 7 maart 2024 te plaatsen, bij de lijst “ingeko-men stukken”.

Van slechts één lid van de raad kreeg ik een reactie op dit schrijven.

Tijdens die bewuste raadsvergadering bleek helaas slechts één politieke fractie, namelijk ‘Ons Bernheze’, bereid om mijn verzoek om van mijn spreekrecht gebruik te mogen maken door te sturen naar de vergadering van de ‘Commissie Ruimtelijke Zaken’, 3 april a.s.

Aha, dacht ik: eindelijk…nu kan het gebeuren, wéér een hobbel genomen…

WEDEROM NUL OP REKEST…
Maar, vandaag (20/03) kreeg ik schriftelijk bericht, inhoudende dat de ‘agendacommissie’ had besloten mij dat spreekrecht tóch niet te verlenen, omdat er (na de raadsvergadering van 7 maart jl.) een notitie (van het college?) ter informatie is verschenen waarin prioriteit wordt gegeven aan het maken van ‘woonwagenbeleid Bernheze’ en de vaststelling hiervan gepland staat voor juli 2024.

Wederom kreeg ik nul op rekest: voor mij géén spreekrecht…

De vaststelling van dit zo gewenste ‘Woon-wagenbeleid’ en (wellicht) het mogelijk maken van Mantelzorgwoningen op woonwagen-locaties’ (?) staat gepland voor juli 2024…stelt het college (kennelijk).

Ik sluit maandenlang uitstel echter niet uit: u?

IK WIL GEWOON SPREEKRECHT!
Ik wil gewoon ten overstaan van de gehele gemeenteraad mijn spreekrecht voor burgers kunnen uitoefenen, en omdat dat niet kan (nogmaals, in vele gemeenten in Nederland kan dat wél!), dan maar voor een raadscommissie, maar ook dat blijkt nu niet te kunnen, omdat de vaststelling van het woonwagenbeleid gepland staat voor juli 2024 (overigens is dat slechts een beleidsvoornemen…).

KLUCHT
Na dit avontuur en hindernissenbaan mag ik toch wel in alle redelijkheid stellen dat het inspreekrecht voor burgers hier in Bernheze een klucht is gebleken.

Nu ben ik een redelijk mondig mens, die doorgaans de weg weet, en het is me niet gelukt.

Wat is dit ‘spreekrecht’ dan nog waard voor andere burgers die minder goed de weg weten, minder mondig zijn, etc.?

Die vragen dat ‘recht’ niet eens aan…en blijven mopperen om de veel te grote afstand tussen bestuurders en bestuurden…

En het gemeentebestuur? Die blijft met de mond prediken dat ze alles wil doen om die afstand te verkleinen…

Mart Kievits
Vrijwilliger Rechtswinkel Bernheze
20 maart 2024.