Wat zijn je rechten als slachtoffer van identiteitsfraude?

Identiteitsfraude is een groeiend probleem waar iedereen mee te maken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin iemand met jouw persoonlijke gegevens een lening afsluit, een telefoonabonnement aanvraagt of online aankopen doet zonder dat jij hiervan weet. Dit kan niet alleen voor veel stress zorgen, maar ook voor flinke financiële schade. Gelukkig heb je als slachtoffer van identiteitsfraude bepaalde rechten en zijn er stappen die je kunt nemen om de schade te beperken.

Wat is identiteitsfraude precies?
Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van jouw persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, geboortedatum, BSN (Burgerservicenummer) of bankgegevens. Deze informatie kan worden gebruikt om op jouw naam contracten af te sluiten of goederen en diensten te verkrijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via internetfraude, datalekken of gestolen identiteitsbewijzen.

Welke stappen kun je ondernemen?

1. Meld de fraude bij je bank of financieel dienstverlener

Als er ongeoorloofde betalingen zijn gedaan of als er sprake is van fraude met jouw bankrekening, neem dan direct contact op met je bank. Zij kunnen de betalingen blokkeren en een onderzoek starten.

2. Doe aangifte bij de politie

Het is belangrijk om aangifte te doen van identiteitsfraude. Dit kan vaak online of op een politiebureau. De aangifte is belangrijk als bewijs bij verdere stappen, bijvoorbeeld richting incassobureaus of bedrijven die onterechte vorderingen indienen.

3. Waarschuw de Fraudehelpdesk

De Fraudehelpdesk biedt ondersteuning en advies aan slachtoffers van identiteitsfraude. Je kunt hier melding maken van de fraude en praktische hulp krijgen.

4. Blokkeer je identiteitsbewijs

Als je identiteitsbewijs is gestolen of misbruikt, kun je dit laten registreren bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RViG) om misbruik te voorkomen. Dit kan via de gemeente.

5. Controleer je gegevens bij het BKR

Vraag een overzicht op bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) om te zien of er leningen op jouw naam staan. Als dit het geval is en je hebt deze leningen niet zelf afgesloten, kun je bezwaar maken.

6. Informeer betrokken bedrijven

Neem contact op met bedrijven waar fraude heeft plaatsgevonden. Leg uit dat je slachtoffer bent van identiteitsfraude en vraag om bewijs van de gemaakte transacties. Veel bedrijven hebben procedures om fraudegevallen af te handelen.

Juridische rechten van slachtoffers

Recht op correctie
Je hebt het recht om onjuiste gegevens te laten corrigeren bij bedrijven en instanties waar frauduleuze handelingen zijn gepleegd.

Recht op schadevergoeding
Als je schade hebt geleden door identiteitsfraude, kun je in sommige gevallen een schadevergoeding eisen. Dit kan bijvoorbeeld als een bedrijf onvoldoende beveiligingsmaatregelen heeft getroffen.

Recht op inzage
Je mag altijd opvragen welke gegevens een organisatie van jou heeft en hoe deze zijn verkregen. Dit kan helpen bij het achterhalen van hoe de fraude heeft plaatsgevonden.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel je nooit volledig kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude, zijn er wel maatregelen die je kunt nemen:

  • Deel nooit zomaar persoonlijke gegevens online.
  • Wees alert op internetfraude door verdachte linkjes niet aan te klikken en nooit persoonlijke informatie te delen bij een verdacht telefoontje.
  • Gebruik sterke wachtwoorden.
  • Vernietig documenten met gevoelige informatie voordat je ze weggooit.
  • Controleer regelmatig je bankafschriften en kredietafschriften

Conclusie

Identiteitsfraude kan grote impact hebben, maar je staat er niet alleen voor. Door snel actie te ondernemen en je rechten te kennen, kun je de schade beperken en herstellen. Wees daarnaast altijd waakzaam om te voorkomen dat jouw gegevens in verkeerde handen vallen.

Bart Schuurmans
Juridisch medewerker Rechtswinkel Bernheze
Iedere dinsdagavond inloop voor inwoners tussen 19.30 – 20.30 uur
CC De Pas te Heesch
Kosteloos.

https://rechtswinkelbernheze.nl/